Nyttig fakta om ägg

Vad döljer sig innanför skalet på naturens egna vitaminpiller?

Här skall vi inte gå tillbaka till den välbekanta frågan om vem som kom först, hönan eller ägget. Det räcker med att en gång för alla slå fast att med ägget har naturen skapat det mest kompakta, fullvärdiga och nog också det mest mångsidigaste livsmedel som tänkas kan= världens bästa livsmedel.

Ägg är naturens egna vitaminpiller & mirakelkur och symboliserar liv och växtkraft. Så varför knapra på vitaminpiller när du på ett naturligt sätt kan få i dig de flesta näringsämnen din kropp behöver genom att äta ägg?  Fantastiskt nog innehåller ägg alla vitaminer utom C-vitamin. Drick gärna ett glas juice till frukostägget!

Näringsvärde ägg

Ämne 1 Ägg, 56 g
Energi, kcal – kJ 77
Energi (kJ) 322
Kolhydrater (g) 0,22
Fett (g) 5,45
Fibrer (g) 0,00
Fullkorn totalt (g) 0
Sockerarter (g) 0,2
Vitamin C, milligram Saknas
Summa mättade fettsyror (g) 1,45
Summa enkelomättade fettsyror (g) 0,82
Summa fleromättade fettsyror (g) 0,74
Vitamin D (µg) 2,072
Vitamin C (mg) 0,0
Folat (µg) 48,0
Järn (mg) 0,941
Salt (g) 0,20

Inte många tänker på att ägg innehåller fler vitaminer i högre koncentrationer än de flesta grönsaker.
(Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas)

Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga. Antioxidanter är kroppens skyddande ”änglar”. De tar hand om de fria radikalerna som kan skada cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C. Just D-vitamin, folat och spårämnet selen är viktiga ämnen som det är lätt att få i sig för lite av via maten, men där tillägg av ett ägg om dagen kan göra skillnad.

GI

Hur högt GI ett livsmedel har bestäms av de kolhydrater som ingår. Raffinerat mjöl och rent socker har högt GI, medan fullkornsmjöl och fiberrik mat har lågt GI.

Flera studier har visat att lågt GI kan bidra till att sänka nivåerna av kolesterol och halten skadligt LDL- kolesterol i blodet.

Ägg innehåller inga kolhydrater alls och heller inga fibrer. Ägg har därför ett glykemiskt index som är så nära noll man kan komma. Det gör ägg till den idealiska maten för den som vill hålla nere måltidens totala GI.

Ägg innehåller inga kolhydrater och har därför ett glykemiskt index nära noll. Om ägg ingår i måltiden sänks måltidens sammanlagda GI-värde.

Ägget och dess skal

Ägget och dess skal bör vara otvättat & ägg förpackningen Klass A-märkt för bästa kvalitet
Ett ägg består genomsnittligt av 62,5 procent vita, 25 procent gula och 12,5 procent skal. Skalet består huvudsakligen av kalk och har omkring 10 000 porer genom vilket ägget ”andas”. Ägget är försett med flera skyddande skikt mot smuts och mögel. Närmast under skalet ligger en florstunn hinna – den gör det lätt för oss att skala ägget sedan det kokats och avkylts. Men även utanpå skalet finns det en skyddshinna. Den hinnan kan inte iakttas med blotta ögat och den förstörs omedelbart om ägget tvättas eller kokas.

De tvättade äggen som finns att köpa på marknaden har därmed ett sämre skydd. Välj istället att köpa ägg som är otvättade & KLASS A märkta.

Trots detta trefaldiga skydd är ägget inte skyddat mot miljöpåverkan, det vill säga mot främmande lukter. Om ägg får ligga intill ost eller andra starkt doftande livsmedel har det redan efter ett par timmar tagit åt sig av den aromen. Därför bör man förvara ägg i slutna kärl (t.ex. i kylskåpets ägg fack eller ägg förpackningen). Den här egenskapen kan också utnyttjas genom att lägga kryddor i kokvattnet, då får de nästan helt smakneutrala äggen den tillsatta kryddans smak.

 

Ägg är enkelt

Det är lätt som en plätt att göra en omelett. Vispa bara samman 4-6 ägg, tillsätt 2-3 msk mjölk/vatten. Stek i varm panna med lite fett. Salta och peppra efter behag. Smaklig måltid !

Vill du läsa mer om ägg?
Då rekommenderar vi ett besök på Svenska Äggs hemsida här

Ägget en räddare i nöden både förr & nu

Snabbmat!Inget under alltså att ägget hör till de mest omtyckta naturprodukterna och har gjort det sedan urminnes tider. Det var säkerligen bara hälften så ansträngande att samla ägg som att jaga vilda djur. Arkeologerna anser att i kända kulturer fanns det fjäderfä som tamdjur redan för mer än 4500 år sedan. Hur viktigt ägget var för människan och hur högt hon värderade det, kan man förstå av alla de otaliga myter i vilka ägget spelar en huvudroll. Ägg betydde fruktsamhet, näring och livets eviga kretslopp. Även för oss är ägget viktigt som symbol- Vad vore en påsk utan ägg!

För oss moderna människor är ägget en räddare i nöden…TACK vare ägget så kan snabbmaten vara nyttig eftersom du kan göra en omelett på samma tid som du värmer en fryst pizza! Skillnaden är att ägget är ett hälsosamt livsmedel och alltid laddat med det mesta din kropp behöver, och som därtill alltjämnt är mycket prisvärt. Om ägget kokas i sin originalförpackning har det dessutom en så vacker form att maten även blir en fröjd för ögat…

Hönan levererar sitt vitaminpiller i en hygienisk och elegant förpackning

En höna börjar värpa när hon är 18-19 veckor gammal och hon har då en äggstock med tusentals ägg (gulor)i olika utvecklingsstadier. Gulan glider ner i äggledartratten där det kan befruktas, och sedan vidare till äggledaren, där vitan byggs på. I slutet av den 60 centimeter långa äggledaren läggs skalet av kalciumkarbonat på. Det tar 5-10 minuter för hönan att värpa ägget. Unga hönor släpper ibland iväg sina ägg för snabbt och då kan det bli två gulor i samma ägg. En höna värper 5-6 ägg i veckan och meddelar med ett tydligt kacklande när hon har värpt.

Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg. Det är hela förklaringen till storleksskillnaderna.
Små ägg väger mellan 43-53 gram. Medelstora ägg väger 53-63 gram. Stora ägg väger 63-73 gram. Extra stora ägg väger över 73 gram. Ibland kan äggen märkas S, M, L och XL – precis som de kläder du köper.

Har storleken betydelse? Ja, det har ingenting med smak eller kvalitet att göra. Däremot bör du hålla lite försiktigare i de större äggen. Alla äggskal är nämligen uppbyggda av lika mycket kalcium oberoende av storlek. Det betyder att de större äggen är något tunnare än de mindre.

Lagar du mat efter recept så brukar dessa vara skrivna efter medelstorlek på ägg, alltså 53-63 gram eller M.