Alsbo Ägg AB skänker 40 000 kronor till Nedre Dalälvens Intresseförening för att stödja deras arbete med biosfärområden runt Östersjön.

För fem år sedan bestämde sig Alsbo Ägg för att bygga vidare på sitt miljöarbete, och börja göra skillnad, för vårt gemensamma vatten. En Östersjöfond bildades i syfte att lyfta miljöfrågan och göra riktade ekonomiska insatser mot just Östersjön, ett vatten som mår dåligt och vi alla är beroende av.

– Vi har kommit fram till att ge även 2019 års pris till: Nedre Dalälvens Intresseförening, detta för att vi värdesätter deras lokala engagemang genom projekten HÅVD (Hållbar Vattenkraft i Dalälven) samt deras arbete för laxens och havsöringens naturliga utveckling i Östersjön.

Sören och Britt-Mari Rabb är både eldsjälar och miljövänner, och i 37 år har de drivit verksamheten i Alsbo Ägg i södra Dalarna, utanför Krylbo. Vi och våra kontrakterade äggproducenter i samverkan, vill vara delaktiga i att försöka rädda Östersjön.
Alsbo Ägg vill se ”ringar på vattnet”, att fler tar ansvar och engagerar sig.
– Vi vet att Östersjön tyvärr är ett av världens mest förorenade hav, och så länge det ser bra ut på den glittrande vattenytan är det tyvärr alltför få som inser hur allvarlig situationen egentligen är.

– Äggets dag den 11 oktober firar vi tillsammans med våra kunder för deras goda miljötänk och delaktighet för att hjälpa till att skydda, bevara och rädda Östersjön. Vi kommer att tilldela diplom till Butikskedjan Coop Mitt för att de delar vårt miljöengagemang genom att ha Östersjöförpackningarna i sitt grundsortiment. Vi kommer även att tilldela butiken ICA Kvantum Åkrahallen i Sala ett diplom för femte året i rad, för att de som enskild butik har sålt flest Östersjöförpackningar.

– Vår miljösatsning och den egna Östersjöfonden betyder oerhört mycket för oss själva, men den bör även vara viktig för alla andra. För dör haven så dör även vi, och vi har världens alla hav bara till lån av våra barn och barnbarn.

Fakta:
I statuterna för fonden framgår att mottagare av den årligt återkommande checken, med tillhörande diplom för förtjänstfulla insatser, ska vara en aktör som på olika sätt gör aktiva handlingar för att återställa, skydda och bevara Östersjöns miljö.

År 2015 gick priset till forskningscentret Människa Teknik Miljö, MTM, vid Örebro universitet, tillika ett av tre referenslaboratorier i världen som samarbetar med FN:s miljöprogram.
Priset, fick de för sitt arbete med att kartlägga de stora problem som finns med mikroplaster i Östersjön.
År 2016 var Världsnaturfonden årets mottagare av fondpengar samt diplom för deras Östersjöarbete.
År 2017 tilldelades fondpengar och diplom till Stiftelsen Hållbara Hav Östersjön.
År 2018 tilldelades fondpengar och diplom till Nedre Dalälvens Intresseförening för deras arbete med ”Biosphere for Baltic”

Läs mer om Östersjöfonden