Pressmeddelande

Forskare i Örebro prisades för sina insatser för Östersjöns bevarande

–Vi är jätteglada för den här utmärkelsen, det synliggör ett viktigt arbete. Det säger Anna Kärrman, forskningsledare på forskningscentrat Människa Teknik Miljö, MTM, vid Örebro universitet, tillika ett av tre referenslaboratorium i världen som samarbetar med FN:s miljöprogram.
Priset, som delades ut i fredags, får de för sitt arbete med att kartlägga de stora problem som finns med mikroplaster i ett av världens mest förorenade innanhav – Östersjön. Ett faktum som fler behöver bli varse om för att utvecklingen ska kunna hejdas.
Det var förra hösten som Alsbo Ägg utanför Krylbo, äggproducent med fokus på frigående och KRAV-producerande höns, bestämde sig för att ta ett större miljö- och samhällsansvar. Resultatet blev att de startade en Östersjöfond och samtidigt började avsätta en slant av de storpack som kunderna köpte. I statuterna för fonden framgår att mottagare av den årligt återkommande checken, med tillhörande diplom för förtjänstfulla insatser, ska vara en aktör som på olika sätt gör aktiva handlingar för att återställa, skydda och bevara Östersjöns miljö.
– Vi vill göra något, inte bara se på, säger Sören Rabb på Alsbo Ägg. Vi vet att Östersjöns ekosystem mår dåligt och vill bidra på vårt sätt. Vatten är en livsnödvändighet, och en räddad miljö är en förutsättning för kommande generationer.
Resultatet blev 16 000 kronor det första året, pengar som nu blir ett välkommet tillskott på universitetet i Örebro. Och pengarna har redan öronmärkts av forskarlaget.
– Vi kommer att skapa ett projekt för unga forskare och studenter. De kommer att genomföra projektet och göra provtagningar på Östersjön nästa år.

Viktig forskning i tiden

Anna Kärrman och hennes kolleger har en viktig roll kring forskning inom området långlivade kemikaliers spridning i miljön, dess källor och människors exponering. Speciellt fokus är på fluorkemikalier, så kallade PFAS-ämnen, och mikroplaster.
Och det finns anledning att vara orolig för utvecklingen. Det började med en expedition på Stilla Havet 2011, där hon med egna ögon kunde se hur stora problemen med mikroplaster var. I augusti ifjol gjordes ännu en expedition, denna gång med fokus på Östersjön. Totalt pågick expeditionen i tre veckor och 13 olika platser besöktes. Resultatet är i flera avseenden nedslående.
– Grundproblemet är att plast inte bryts ned. Även om man inte ser den med blotta ögat så finns mängder med plast i Östersjön, som sen förs vidare i näringskedjan, fisk äter den, fåglar och till och med plankton. Hela näringskedjan har fått en ny föda, och det är plastbitar. Och ju mindre plastbitarna är, desto lättare är det att ta sig in i näringskedjan. Med tiden blir även större plastbitar bräckligare, men den bryts inte ned och försvinner.
Anna menar att det finns ett grundproblem i dagens konsumtionssamhälle.
– Det är ett designfel, att i dagens slit och släng-samhälle, använda ett material som är gjort för att hålla i hundratals år.

En annan problematik är att plast har en förmåga att dra till sig kemikalier från omgivningen.
– Östersjön är ett av de mer förorenade innanhaven i världen på grund av kemikalier. Hittar kemikalierna nåt att binda sig till så gör den gärna det. En hög koncentration av miljögifter hamnar därför på plasten. Detta oroar oss, att mikroplasma blir transportörer. Nästa steg i vår forskning är att se effekterna av plasten, om den exempelvis kan ge hormonstörande effekter.

Frågor kring forskarteamets arbete, mottagandet av stipendiet etc, kan ställas till:
Anna Kärrman, 070–9780744 (om ej svar, prata in meddelande eller SMS:a så ringer hon upp).
Sören Rabb, Östersjöfonden/Alsbo Ägg, 070–624 60 75

Om Alsbo Ägg:
Visionen och miljöpolicyn är att erbjuda de godaste äggen, och den bästa djurhållningen med så lite påverkan av vår gemensamma miljö som möjligt. Alsbo Ägg är certifierade enligt ISO 14001/Miljö och ISO 9001/ Kvalitet samt BRC den globala standarden för Livsmedelssäkerhet.
Verksamheten drivs av Sören och Britt-Mari Rabb, och vårt familjeföretag med bas söder om Krylbo har funnits ända sedan 1982, i 33 år. Med totalt åtta kontrakterade producenter i närmiljön förses varje dag regionen, från Örebro i söder till Sundsvall i norr, med ägg från hönor som trivs och mår bra. Mottot är att erbjuda ”högsta kvalitet från höna till butik”. Och på förpackningarna är ursprunget en självklarhet, man ska se från vilken gård som äggen kommer. Läs mer på alsboagg.se