Tre generationer äggproducenter

Glad påsk i hönsgården: ”Här lever man livet på en pinne”

På den stora rödmålade gården söder om Avesta bor Sören och Britt-Mari Rabb. Mellan granskogen och de öppna fälten i byn Alsbo har de i decennier byggt sitt familjeföretag. Det första ägget såldes 1982. Idag finns deras produkter i de flesta av Dalarnas matbutiker.
– Men omtanke för djuren var vi tidigt ute när vi byggde rastgårdar med tak till våra frigående höns, berättar Britt Mari Rabb.
Smygreklamen i film kan vara mer underhållande än själva intrigen. Som när boxaren Rocky väljer att dricka råa ägg i filmen Rocky av Sylvester Stallone. Om jag inte minns fel hade den premiär i påsktider.

Enligt branschorganisationen Svenska ägg trycker vi oss totalt uppemot sex miljoner ägg i timmen på påskafton. Men varför detta frosseri till påsk?
Förklaringen är enkel. Under påsken är tillgången på ägg ofta riklig. Med våren kommer ljuset tillbaka och hönorna börjar värpa. Samtidigt hade man under fastan före påsk, på den tid Sverige var katolskt, fått avstå ägg under lång tid och äggmat vid påsk blev därför extra populärt.

Alsbo Ägg